artikelen over bengalen

Op deze pagina zijn meerdere artikelen te vinden die door mijzelf zijn geschreven met de bedoeling mijn kennis over bengalen door te geven aan anderen. Er is veel informatie over bengalen niet te vinden in boeken of op websites. Of als het te vinden is, dan zijn de boeken niet meer te verkrijgen.
Zelf fok ik al jaren bengalen en heb contact met vele ervaren fokkers in binnen- en buitenland. Daarnaast ben ik ook al enige jaren keurmeester bij de TICA. Mijn eerste ontmoeting met het ras bengaal stamt uit 1990 toen de eerste bengaal zijn intrede in Nederland deed.
Het is mijn bedoeling mensen zoveel mogelijk over bengalen te informeren en ook om beginnende fokkers meer informatie te geven zodat ze weten waar ze mij bezig zijn. Hoe meer mensen deskundig bezig zijn met het fokken van het ras, des te beter dit is voor de bengaal.
 
Er is auteursrecht op deze artikelen, wat inhoudt dat de teksten niet mogen worden gebruikt om op eigen websites te zetten of in eigen folder materiaal gebruikt mogen worden. Er mag natuurlijk wel naar deze artikelen verwezen worden.
 
TICA-standaard
De meeste standaarden over de bengaal zijn gebaseerd op de TICA-standaard van de bengaal. Een rasstandaard is een omschrijving van het ras zoals de perfecte bengaal er uit zou moeten zien.
Aangezien veel mensen moeite hebben de standaard goed te begrijpen omdat het in het Engels, heb ik hem naar het Nederlands vertaald.
 
TICA-standaard bengaal.doc
 
 
Gedrag van een bengaal
Dit is slechts een algemene beschrijving van het gedrag van een bengaal. Natuurlijk heeft elke kat ook zijn eigen karakter en eigen gedrag afhankelijke van karakter en opvoeding.
 
gedrag bengaal.doc
 
De bengaalse tijgerkat (ALC)
De bengaal is oorspronkelijk onstaan door een kruizing tussen een bengaalse tijgerkat en een gedomesticeerde kat.
Hoewel de bengaal steeds populairder wordt, is er over de wilde voorouder maar weinig bekend en beschreven.
 
ALC-leefgebied.doc
 
De geschiedenis van de bengaal
Over de geschiedenis van de bengaal zijn een heleboel verhalen geschreven, maar in de meeste verhalen staan zaken in die niet kloppen. Maar aangezien iedereen maar van elkaar gekopieerd heeft bleven deze onjuistheden erin staan.
 
geschiedenis bengaal.doc